З 14 грудня 2022 року українських автолюбителів чекають інновації з документами. Набуває чинності Постанова Кабінету міністрів України №1299, яка пропонує автолюбителям обирати користування пластиковими документами «водійські права» та «техпаспорт» або користуватися електронним аналогом, сформованим у мобільному додатку «Дія».

Однією з умов надання авто в оренду сервіс автопрокату «РентДрайв» вимагає пред’явлення водійського посвідчення та наявність стажу від 2-х років.

В цілому це зручні та корисні нововведення, однак у водіїв виникає безліч запитань стосовно електронних документів та способів їх використання.

Знайомлячись з офіційним тестом Постанови, шукають відповіді на такі запитання:
  1. Скільки знадобиться часу, щоб продати власне авто на українському авторинку?
  2. Як за новими вимогами використовувати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу?
  3. Як швидко з’являться у мобільному додатку «Дія» документи, після підтвердження спеціалістами з сервісного центру МВС?
  4. Чи залишаються номерні знаки попереднього власника чи потрібно отримати нові ДНЗ?
  5. Як поліція зможе вилучити посвідчення водія (або Технічного паспорта) у випадку, коли зафіксовано відповідне порушення?
  6. Як завантажити документи в «Дію», якщо немає покриття мережі або воно нестабільне?

Плюси та мінуси нововведення

Здається, що цифровізація документів пришвидшує процеси їх отримання. Не буде черг на отримання багатьох послуг, скасовується оплата вартості бланків та номерів. Економиться час на відвідуванні сервісних центрів. Багатьом здається, що відсутність фізичних документів – це все ж мінус.

  • Чи не буде виникати складнощів при самостійній онлайн реєстрації, яким чином буде відбуватися цей процес?
  • Чи дають право електронні документи виїжджати за межі України, перетинаючи кордон?
  • Чи інші країни будуть визнавати такий документообіг.

І яким чином вони отримають фізичний доступ до такого типу документів, чи буде їм надано доступ до відповідних українських державних реєстрів. Як будуть відрізняти справжнє водійське посвідчення та техпаспорт від шахрайських.

Маючи вдалий приклад використання платіжних банківських карток «Visa» або «Master Card», які дають змогу знімати готівку з банкоматів, як в межах України, так і за кордоном. Проте ці безготівкові платіжні системи не одразу були міжнародними. Наприклад «Visa» тільки через 16 років отримала міжнародний статус.

Якщо раніше поліція вилучала у водія посвідчення у вигляді пластикових посвідок при фіксації правопорушення, то за новими правилами Постановою передбачено внесення відповідної інформації в Єдиний державний реєстр транспортних засобів. У додатку «Дія» у розділі «послуги» створено пункт «Шеринг авто» для передачі автівки у користування іншій людині. Це допоможе вказати відповідного користувача (лише одну особу). За порушення зафіксованих в автоматичному режимі даних, вказування неправдивої інформації наступає юридична відповідальність.

У разі припинення шерингу доведеться відвідати СЦ МВС, хоча використання пластикових документів спрощує дії, достатньо передати посвідку іншому водієві, а потім забрати. Документи будуть доступними навіть за відсутності доступу до інтернету. Однак можливість згенерувати коди для перевірки дійсності документів залишаються недоступні. Нововведення для автомобілістів увійдуть в дію з 14 грудня.

Сервіс автопрокату «РентДрайв» дотримується всіх законодавчих норм, та надає авто в оренду згідно Постанова Кабінету міністрів України №1299.