Революційний винахід летючої автівки перейшов від стадії розробки до виробництва та перших продажів новинки. Все почалося зі стартапу «Alef Aeronautics» автором якого є наш колишній співвітчизник Євген Духовний, який раніше проживав у Києві. У місті Сан-Матео, штат Каліфорнія було презентовано повнопривідний електромобіль «Alef Model A».

Навчальний заклад Draper University, де відбулася презентація, належить Тиму Драйперу. Він виступає одним із венчурних інвесторів, до авторитетної думки якого прислухаються багато бізнесменів. Раніше Драйпер вкладав чималі інвестиції у розвиток інноваційних проєктів “Tesla”, “Hotmail”, “Cruise”, “Skype”, “Theranos”. Своє ноу-хау Євген присвятив своєму батькові Леоніду Духовному, вченому, інженеру, який у минулому брав участь у створенні радянських космічних кораблів. Саме батько прищепив синові унікальні здібності та любов до фантастики, передавши нестандартне інженерне мислення через ДНК.

Автомобільний дрон з вертикальним та горизонтальним польотом

Каліфорнійський стартап має електричну силову установку та позиціюється як транспортний засіб для мегаполісів, здатний подолати великі затори на дорогах. Сервіс автопрокату «РентДрайв» у Києві готовий поповнити свій автопарк новинкою, як тільки його ефективність буде доведена на практиці, а ціна буде адекватною. Серійне виробництво автомобіля-літака в Америці заплановано на осінь 2025 року, до 2035 року в планах реалізація нового стартапу – чотиримісного седана «Model Z». Нинішня вартість Alef Model A складає приблизно 300 тис. $. Максимальна дальність їзди агрегату становить 200 миль або 322 км та 177 км польоту.

Продумана конструкція систем безпеки

  • Аеромобіль має кілька потужних пропелерів, а кузов виконаний з карбону та інших полімерних матеріалів.
  • Після вертикального зльоту авто перевертається та стає на крило.
  • Сітчастий кузов Alef Model A всередині має двомісну капсулу для водія та пасажира.
  • Дверцята обтічного двомісного купе відкриваються вгору, а пасажирська кабіна здатна обертатися.
  • Дизайн моделі Alef Model A розробив стиліст Хіраш Разагі, який успішно співпрацював з компаніями Bugatti та Jaguar.

Повнопривідна машина оснащена необхідними конструкціями, що забезпечують надійну систему безпеки для пересування по землі та в повітряному просторі. У реальному часі працює телеметрична система діагностики виникнення проблем. Виявлення та усунення несправностей відбувається автоматично. В автомобілі-літаку впроваджено програму автопілот, для стабілізації польоту введена в дію функція обльоту перешкод. Потужні пропелери та гвинти, захищені спеціальними вставками.

Крім інших систем безпеки, авто оснащене парашутом, що розкривається під час аварії, що забезпечує безпечне екстрене приземлення. Аеромобіль має невелику вантажопідйомність.

Хочеться вірити, що оренда електромобіля, що літає, не за горами, адже так хочеться з легкістю пролітати над заторами, із задоволенням насолоджуючись чудовими краєвидами навколо. У співробітників компанії РентДрайв виникає слушне запитання, для управління чудо-технікою буде достатньо мати посвідчення водія чи потрібно закінчувати курси автопілотів.