Вуличний світлофор

Досить звичний і такий бажаний пристрій, без якого неможливо уявити рух по міських магістралях і дорогах.

А чи знаєте ви, як давно світлофор несе свою службу людям?


Не багато – не мало, а саме 150 років скоро буде відзначати цей кумедний герой дитячих віршиків, і в той же час – найважливіший прилад, керівник дорожнім рухом. Перший в історії нашої цивілізації механічний світлофор був встановлений біля парламентської будівлі Великої Британії в Лондоні. Правда, він дуже відрізнявся від відомих нам представників подібних сучасних пристроїв. Його розробник, сер Джон Пік Найт, був знавцем і працівником в області залізничного руху, а зокрема – семафорів. Тому вуличне пристосування було створено за образом і подобою його з / д побратимів: найперший вуличний світлофор був керований ручним способом і мав всього два пристосування – крила. Їх горизонтальне положення позначало «стоп», а в положенні 45 градусів вниз – «будь обережний». Поруч встановленого світлофора перебувала спеціальна будка для поліцейського, який цією справою керував. (До речі, дуже шанована посада була.) Коли ж в місті темніло, на допомогу приходив газовий пристрій – ліхтар, який подавав сигнали – червоний і зелений. Правда, після вибуху на початку 1869 і поранення чергового поліцейського цей світлофор був усунутий.
Уже в 20 столітті в Америці були винайдені більш досконалі пристрої автоматичного типу. В СРСР перший світлофор був встановлений в Пітері (Ленінграді) в 1933 році, в Україні – в місті Харків в 1936 році.
Сьогодні в Україні стоїть питання про введення нових стандартів світлофорів. Про це говорять в Міністерстві інфраструктури, і вже відповідні висновки і рекомендації подані в Кабінет Міністрів.
Наша справа – маленька. Ми вже звикли до постійних нововведень і покірно чекаємо нового рішення влади. Але, як кажуть: бабка надвоє гадала.))
Ми шануємо правила і жодним чином їх не ігноруємо! За кермом дивимося вперед, назад, по сторонам і – на світлофор. Адже він – наш 100-% друг!
Це знаємо ми, це знають всі наші друзі-клієнти. Приєднуйтесь!