Похолодало? Навіть не дивлячись на те, що нашу планету «накриває» глобальне потепління, зимі все-таки – бути. І поки аграрники готують грядки допосадки кокосів, бананів та авокадо (адже нашим широтам обіцяють перехід усубтропіки!), а синоптики змагаються у сміливості своїх передбачень, усі грамотніводії готують свої автомобілі до приходу зими. І неважливо, якою вона буде в цьому році – суворою чи не дуже.

Ми, співробітники компанії «РентДрайв», більше аніжупевненні, що усі наші клієнти чудово знають, як правильно підготувати свій автомобіль до похолодання, але все-таки вважаємо своїм обов’язком податинаступну інформацію – як свідчення нашої турботи про вас.

Отож, з чого почати?

alt

Зимові шини: що поставиш – так поїдеш

Замінити гуму на автомобілі потрібно до настання справжнього холоду – це аксіома. Не варто чекати перших морозів – при середньодобовій температурі в +5 градусів бажано записатися на шиномонтаж, щоб уникнути загального ажіотажу. Звичайно, краще ставити нову зимову шину. На «лисих» покришках авто буде «носитися» по дорозі як паршивий фігурист – навіть у суху погоду. Зазвичай нової гуми вистачає на 3-4 сезони, потім її необхідно замінювати – вона втрачає еластичність і дубіє, що загрожує неприємностями.

Також відмітимо, що «всесезонка» – не вихід із положення у наших широтах, оскільки українська зима – не настільки м’яка, як, наприклад, в Іспанії чи Ізраїлі, де легко можна відкатати зиму на такій гумі. І, звичайно, колеса потрібно замінювати виключно у комплекті – при різнобої в гумі дуже легко втратити керування автомобілем на підмерзлій дорозі.

Автомобільний акумулятор: який старт – такий і фініш

У холодну пору року двигуну для старту потрібно більше енергії, аніж у теплу. Акумулятор із низьким зарядом (ємністю менше 65%) одного чудового морозяного ранку може просто не завестися. Тим більше, що у сучасних автомобілях взимку і без того підвищене навантаження на акб – необхідне живлення пристроїв освітлення, пічки, обігрів скла, дзеркал, керма та сидінь. Якщо авто нове – рекомендується регулярне повне зарядження акумулятору. Якщо автомобілю більше 3-ох років – бажано перед похолоданням придбати нову акб або перевірити наявну. Окрім того, потрібно замінити масло (стартеру легше працювати, якщо масло не так сприйнятливе до мінусової температури), перевірити свічки (якщо є нагар – їх потрібно замінити), перевірити приводні ремені на присутність слідів масла і наявність тріщин (якщо ремені зношені – їх необхідно замінити).

Гальмівна система

Надійні гальма в ожеледицю чи у сльоту можуть врятувати життя. Тому перевірка і, при необхідності, заміна гальмівних колодок – важливий етап підготовки автомобіля до зими. У сервісі спеціалісти на професійному рівні оцінять ефективність гальмівної системи, проведуть перевірку на протікання гальмівної рідини та герметичність трубопроводів.

Перевірка/заміна паливного фільтра

До настання холодів паливний фільтр потрібно перевірити або замінити, інакше вникнуть проблеми із нормальною подачею палива. Взагалі досвідчені водії практикують очищення паливного бака напередодні зими – її бажано проводити після пробігу в 120-150 тисяч кілометрів.

Якісний омивач скла і нові двірники

Придбати хороший омивач для скла не менш важливо, аніж хорошу гуму. Не треба на цьому економити. Якісна «незамерзайка» не тільки збереже свої якості при низькій температурі, але й допоможе подовжити термін служби двірників, оскільки не стане причиною корозії металевих деталей. В середньому, двірники замінюють кожні пів року – як правило, осінню, перед похолоданням, і весною, після закінчення зимового сезону.

І, звичайно, варто потурбуватися про те, щоб у вашому автомобілі завжди під рукою був наступний набір:

  • скребок для очищення скла/кузову від льоду і снігу;
  • металева лопата;
  • запасні акумуляторні проводи;
  • буксувальний трос.

Завжди варто пам’ятати, що у кожного водія – свій шлях, своя дорога, але безпека на дорозі у всіх – спільна. І від того, наскільки серйозно і правильно підготовлений ваш автомобіль до зимового сезону, може залежати не одне людське життя. Якщо ви щось не встигли замінити, перевірити чи придбати, не варто ризикувати і сідати за кермо.

Пам’ятайте: завжди до ваших послуг – увесь автопарк компанії «РентДрайв», а це – більше сотні чудово підготовлених та укомплектованих автомобілів, кожен з яких цієї ж миті готовий рушити в дорогу!