Зимове водіння

Про те, наскільки збільшилася кількість ДТП на примерзшей дорозі, ми чуємо щодня. Але кількість аварій від цього не зменшується. Тільки в перший день похолодання (14 листопада) в Україні сталося більше тисячі дорожніх пригод, половина з яких – безпосередньо в Києві. Причини банальні: відсутність зимової гуми, ігнорування ременів безпеки і переоцінка власних навичок зимового водіння. Прикро, сумно і боляче, адже в результаті чиєїсь недбалості страждають і гинуть люди.

Схоже, цією ситуацією всерйоз стурбовані і наша влада – вже надійшла пропозиція про накладення штрафів за несвоєчасну зміну гуми. До речі, в Європі це працює – наприклад, в Німеччині за відсутність в зимовий час відповідних покришок легковажні водії штрафуються на 60 євро і вносяться в базу порушників.

І навіть якщо ви поміняли гуму, пристебнули ремінь безпеки, не забудьте ще включити власні мізки і згадати про особливості зимового водіння.
– Контролюйте швидкість: тихіше їдемо – далі будемо. Це важливо при будь-яких погодних умовах, але під час морозу, снігу та ожеледиці – це стає правилом №1. Забуваємо про перегони, різких стартах, прискорень і гальмувань, строго дотримуємося дистанцію, плавний хід і всі правила дорожнього руху.
– Перебуваючи за кермом – ігноруйте свій телефон, експерти радять навіть тимчасово поміщати його в багажник. Це допоможе не відволікатися на різні дзвінки, смс та інших відповідних записах.
– Пам’ятайте: фари в автомобілі не тільки для того, щоб ви краще бачили. Ще вони допомагають іншим учасникам дорожнього руху вчасно помітити вас. Заздалегідь включайте поворотні сигнали – це допоможе іншим водіям відреагувати на ваші маневри.
– На слизькій дорозі не зловживайте гальмами – вони можуть зіграти злий жарт. Всупереч бажанню, в першу чергу працюйте кермом і газом, інакше зможете втратити контроль над машиною. Пригальмовувати бажано тільки в положенні рівних коліс і на прямій ділянці дороги.
– Скажіть «спасибі, подруга!» Механічній коробці передач (якщо вона є!). Вона дійсно стане порятунком на вкритій льодом, адже дозволить контролювати авто без ризиків. Стартувати на ожеледі краще з другої передачі, і гальмувати механічною коробкою теж вважається більш безпечним рішенням.

А найкраще, якщо ви не дуже впевнені в своїх водійських навичках і в повній бойовій готовності вашого авто – не сідайте за кермо. Випийте гарячого чайку (можна пива)), включіть телевізор – і чекайте весну!
Якщо вже дуже треба кудись поїхати – викличте таксі або телефонуйте нам. Крім звичайної оренди автомобіля, ми із задоволенням надамо авто з водієм!