Ближнє світло фар за межами міста

Уже з першого жовтня в Україні для всіх водіїв стала обов’язковою вимога про включене ближнє світло фар за межами міста. Наскільки важливо це для безпеки і чи впливає на паливні витрати?

Останні дослідження, які проводилися автомобільними експертами в Європі – більш, ніж переконливі. В ході реальних експериментальних ситуацій було підтверджено: вірогідність «лобової» аварії, а також, ризик збити мотоцикліста / велосипедиста знижується практично до 10%, пішохода – до 20%. Пояснення цього просте: будь-який транспортний засіб з включеними фарами видно набагато краще і з більшої відстані, ніж без них. До того ж, до 10% знижується небезпека при обгоні – авто краще видно в бічних дзеркалах.


Але, на жаль, багатьом водіям властива надмірна економія. Дійсно, включені вдень ​​фари впливають на витрату палива. Як і на скільки? Звичайно, має значення, якої моделі автомобіль і яка використовується світлотехніка. Наприклад, фари LЕD або світлодіоди вимагають зовсім мінімальної витрати. Якщо ж використовуються звичайні «галогенки», то збільшення витрат відбувається всього лише на 1-2%, не більше того (близько 100 мл / год незалежно від пробігу). Це максимально виходить – 3-4 грн. Невже наша безпека цього не варта?
Ще зустрічається думка, що якщо фари включені постійно, то це впливає на їх термін служби. Насправді ж, лампи фар значно частіше виходять з ладу через перепади напруги, а також сильні вібрації від наших неякісних доріг.
Так що, не економимо і не забуваємо включати ближнє світло. Усім водіям – щасливої ​​дороги! Ну, а тим, хто тимчасово залишився без рідних коліс – до нас! Ми чекаємо вас!