Ніякої таємниці і не було – поліція України сповістила суспільство про те, що в дію запущено новий метод прихованого спостереження за тим, як наші водії дотримуються ПДР. На дорогах з’явились так звані “фантоми” – поліцейські службові автомобілі, спеціально випущенні на патрулювання без будь-яких розпізнавальних знаків. Їхня ціль – фіксування всіх порушень недбалими водіями у дорожньому потоці.

Очікування поліції були повністю виправдані. Тільки за перший день роботи фантомів – майже тисяча штрафів. Наступні три дні – ще плюс три тисячі. Ось воно – натхнення для наповнення державної скарбниці! І ніякого сарказму – все гранично чесно та щиро. І за країну приємно, і за держбюджет радісно.

Технічні можливості фантомів

На сьогодні в роботі фантомів задіяно всього 4 патрульні екіпажи. Скромні сірі Skoda Kodiaq – вони нічим не відрізняються від інших учасників дорожнього руху. Навіть номерні знаки виглядають як звичайні громадянські. Ну, якщо вже дуже уважно придивитися до передку фантомного автомобіля, то можна помітити компактні маячки. Все обладнання, розміщене на фантомах, є офіційно сертифікованим і допущеним до застосування у нашій країні.

В цілому, робота цього патруля заточена саме на контролі швидкості пересування автомобілів. Виявлено перевищення – воно автоматно зафіксовано. Все відбувається безконтактно, і усі порушення протоколюються без зупинки автомобіля порушника. Далі все так само: автофіксація порушення – зчитування/розпізнавання номерів – перевірка по базі даних – відправлення даних у центр обробки – автоматичне формування штрафу.

До речі, патрульні також мають можливість ручного запису порушень, але, як правило, воно застосовується у більш серйозних випадках. Для цього у фантомів є додаткове обладнання: дві відеокамери, які мають повний огляд і спереду, і позаду патрульного автомобіля. Але вони застосовуються тільки у дуже зухвалих і нахабних випадках, для фіксації та протоколювання яких порушника зупиняють. Звичайно, є і складнощі, найбільшу з яких представляють автомобілі-двійники і ті автомобільні засоби, котрі зареєстровані до 2011 року.

Отож, на сьогодні результати чотирьох фантомних екіпажів, звичайно, вражають. З держбюджету нинішнього (2022) року вже виділені кошти для купівлі ще 30-ти патрульних фантомів. І у 2023-му ще плюс 50 автомобілів. У Міністерстві внутрішніх справ України переконані: такої кількості автомобілів буде достатньо, щоб створити умови для якісного контролю швидкості на основних магістралях. Зрозуміло, що у майбутньому марки та інші прикмети фантомів уже не будуть публічно оголошуватись.

Трохи критики

Нашим пильним водіям не склало труднощів вирахувати ті місця, де фантоми були помічені найчастіше. Соцмережі рясніють подібною інформацією. Але зрозуміло, що місця дислокації патрульних будуть змінюватися, щоб ніхто не розслаблявся. Із загальної маси критики найбільш доцільним та логічним, на наш погляд, являється наступне питання: а хіба достатньо просто зафіксувати злісного порушника, який значно перевищив швидкість? Може, важливіше його вчасно зупинити, попередивши таким чином страшні наслідки? Чи поповнення держскарбниці – це головна ціль фантомів?

Ще одне справедливе зауваження стосується знаків по обмеженню швидкості, які далеко не завжди встановлені коректно. Наприклад, іноді рух обмежено у таких місцях, де можна рухатися значно швидше і при цьому цілком безпечно. А інколи знаки взагалі розміщені не там, де їм місце. В цілому, працювати є над чим. І якщо вже розвертати такі масштаби швидкісного контролю, то робити це треба по усім фронтам.

РентДрайв – прокат авто в Києві

Пересуватись автомобілем – приємно та зручно. Пересуватися чудовим автомобілем – це просто насолода! Потрібен драйвовий автомобіль? У нашому автопарку – більше сотні класних авто, які тільки і чекають вашої команди.
Вибрати і забронювати автомобіль: https://rentdrive.ua/ua/bronyuvannya-avto/